Flexibel automatiseren is mensenwerk

VLAAMSE MAAKINDUSTRIE 4.0

Zijn automatisering en robotisering jobvreters? Niet als denkwerk envcreativiteit nodig blijven. De Oudenaardse hogedrukgieterij Pedeo maakt meer dan 1.000 giettechniekonderdelen voor wereldwijde klanten. “Elke tankstationbetaalautomaat en héél veel Vlaamse deurbellen hebben wel een Pedeocomponent”.

Een gieterij? Vanop de drukke N60 Oudenaarde-Gent zie je niet meteen ‘industriële’ activiteit. CEO Piet D’Haeyer: “Voor onze 75 medewerkers betekent ‘hoogtechnologisch’ ook schoon, energievriendelijk en veilig werken. Hogedrukgieten met aluminium- en zinklegeringen is één poot, de andere het afwerken. Vooral verspanen – dat betekent materiaaldelen wegnemen tot de gewenste vorm overblijft. We hebben geïntegreerde en geautomatiseerde hogedrukgietcellen, CNC bewerkingscentra, reinigings- en ontbraaminstallaties en duurzame smelt- en warmhoudovens.”

 

PRECISIEWERK

De toepassingen zijn heel breed. “Zeker een kwart zijn automobielklanten: toeleveranciers van schokdempers, schuifdaken, interieur, uitlaten, pompen. We leveren nooit rechtstreeks aan de constructeurs. Er zit ook elektronica bij zoals koelblokken voor LEDS, of designstukken voor architectuurtoepassingen, bijvoorbeeld behuizingen voor verlichtingsarmaturen. Vaak complexe, dunwandige en hittebestendige vormen en combinaties die hooggespecialiseerd, fijn gietwerk vereisen. Het kleinste stuk hier is kleiner dan je pinknagel, bijvoorbeeld onderdeeltjes om op printplaten te monteren.” In Vlaanderen is Pedeo zowat de enige hogedrukgieterij. Wereldwijd zijn er duizenden, dus we concurreren op verschillende fronten. Ook met andere technologieën zoals kunststofspuiten. Maar naar de elektrische en thermische geleidbaarheid, mechanische sterkte of elektromagnetische afscherming van metaal blijft de vraag groot. We leveren toegevoegde waarde voor marktleiders in hun sector. Dat maakt het verschil, ondanks de internationale concurrentie.”

Download het artikel in pdf-formaat.

Wieland De Hoon
Meer info over jobs in techniek in Jobat en op Jobat.be

SALES & ENGINEERING

Maar wat betekent dat voor de Oudenaardse toekomst van deze technologie? “Alles start bij het Sales & Engineering team: je ontwikkelt samen met de klant in functie van een betrouwbaar eindproduct. We kunnen niet aan de lopende band producten ontwikkelen die niemand anders maakt, dus doen we dat op maat en zorgen we samen voor betere oplossingen. Ook processen ontwikkelen we op maat.” Pedeo maakt op die manier eigenlijk voortdurend prototypes. “Zoiets werkt nog in Vlaanderen, ondanks de hoge loonlast. We zien zelfs productie terugkomen uit China door hightech automatisatie. Nabijheid is belangrijk. De klant ontmoeten, is krachtiger dan telefonisch of via een webcall. Ik noem dat het belang van ‘potlood en papier’, wat staat voor het fysiek samenbrengen van mensen. Technologie en digitaal is industrie 4.0, maar je kan niet heen om samen nadenken. Ook met het team: wanneer zij vinden dat in een bepaalde situatie een project of partner geen betrouwbare oplossing kan bieden, wordt het project niet aangenomen.”

 

DIVERS TEAM

“Ons sales engineeringteam bestaat uit 12 mensen, maar daarnaast hebben we vooral operationele productiemedewerkers: onderhoudstechnici, mechanici, CNCoperatoren… voor het serieproductieproces. Industrieel ingenieur elektromechanica Florian De Smijter is process engineer in de gieterij, maar staat ook in voor productontwikkeling. “Ik wilde vooral engineeren. Eerder deed ik een tekenstage bij onze buren van Samsonite. Ik word hier van in het begin betrokken bij het product, op basis van de input van de sales engineers. Ik zit op het kruispunt tussen design, sales, engineering en productie.” Florians job kun je ook R&D noemen, zegt de CEO. “Het gaat ver voorbij storingsinterventies. Hij maakt onderdelen beter en performanter. Proces-engineering omvat naast maatwerk ook bestaande reeksen optimaliseren: noem het flexibel automatiseren. Robotiseren kan evengoed voor 100 als voor 100.000 stuks. We passen de machines aan aan een gigantische brede vraag. Er komt ook veel re-engineering bij kijken.”

OPEN HUIS

Pedeo nodigde 30 studenten van de universiteit van Bergen uit op een technologisch bedrijfsbezoek. “We moeten zo ver mogelijk kijken. Tegelijk zijn we er ook voor de omgeving, voor scholen, studenten – ook niet-technische profielen. Hier kan je kennismaken met een hele technologische ondernemerswereld. We nodigen graag bezoekers uit, omdat ik vind dat dat past binnen de geest van het bedrijf”, zegt de CEO. Florian De Smijter begeleidt zelf een eindwerkstudent industrieel ingenieur die bij Pedeo een project engineert. Delokaliseren heeft Piet D’Haeyer, ook een bekend pleitbezorger voor de ‘Fabriek van de Toekomst’, nooit overwogen. “Onze maakindustrie kan veel doen om toekomst te hebben en dat begint bij mensen en creativiteit. Wij proberen dat in de praktijk te brengen. De toegevoegde waarde van een land, is wat je maakt en exporteert. Tegelijk is automatiseren ook werk schoner en lichter maken. De industrie biedt mooie en inhoudsvolle jobs. Bedrijven als het onze met veel technologie in huis – hydraulica, pneumatiek, elektronica, onderhoud, productontwikkeling – zijn meer waard dan wat ze maken. We hebben een groot maatschappelijk belang.”