STUDENT UGENT AUTOMATISEERT EEN SMELTOVEN VAN PEDEO HOGEDRUKGIETERIJ

Student Ingenieur ontwerpt en realiseert beladingssysteem voor aluminium smeltoven

Een student van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent automatiseert het inbrengen van aluminium staven in de smeltoven van Pedeo Hogedrukgieterij. Hij deed dit als masterproef voor zijn opleiding industriële wetenschappen – elektromechanica. De automatisering past in de aanpak van het bedrijf om continu te investeren in ergonomie en de veiligheid van haar medewerkers. Het ontwerp van het toestel was niet evident: zo is er slechts een beperkte plaats rond de smeltoven en loopt de temperatuur in de buurt van de vloeibare aluminium hoog op. Samen met de ervaren ingenieurs van Pedeo werd deze maatoplossing bedacht en gerealiseerd.

 

Automatisering verhoogt comfort en veiligheid

“De automatisering van de toevoer van aluminium staven naar de smeltoven betekent een verdere verbetering in ergonomie en veiligheid van de operatoren van de smeltoven”, vertelt Anthony De Boever, student industriële wetenschappen van de UGent. “Tot nu toe werd de toevoer van het aluminium deels handmatig gedaan wat enkele mogelijke risico’s met zich meebracht. Dankzij de automatisering komt men nu nog nauwelijks in de buurt van het vloeibare metaal in de smeltoven, stijgt het ergonomisch comfort voor de operator en heeft die extra tijd voor de kwaliteitsbewaking.”, weet Anthony.

 

Samenwerking onderwijs en bedrijfswereld is verrijkend voor beide partijen

Anthony werkte verschillende conceptuele ideeën uit voor het toevoersysteem. De verschillende concepten werden dan besproken met de ingenieurs van Pedeo. “Dit co-engineeringstraject van de student met onze ingenieurs is voor alle partijen een verrijking”, zegt Piet D’Haeyer, managing director van Pedeo in Oudenaarde. “Studenten hebben vaak een frisse kijk op hoe wij werken. Dat daagt ons uit om te blijven vernieuwen. Anthony bedacht niet één systeem, maar vier systemen. De ervaring van onze ingenieurs maakte het mogelijk een van de concepten te selecteren en te verfijnen. Die samenwerking is ook voor onze personeelsleden fijn”, zegt Piet D’Haeyer, “We werkten in het verleden ook al samen met enkele ingenieursstudenten van de universiteit van Mons”.

Van prototype tot werkend geheel

Een van de onderdelen van het systeem is een grijper die de aluminiumstaaf moet opheffen en in de oven brengen. “Ik heb hiervoor een eigen grijper ontworpen, gemaakt en getest. Maar de grootte van de grijper was onhandig en zou een aanpassing gevraagd hebben aan de oven. Pedeo heeft dan een grijper aangekocht die we hittebestendig maakten. Ik vond het leerrijk om dit project als masterproef te mogen doen.”, zegt Anthony, “Heel wat uit mijn opleiding komt samen in dit project. Ik heb ook nieuwe inzichten moeten ontwikkelen, iets wat ik in de praktijk ook zal moeten doen. Er kwam dan ook heel wat bij kijken: de hoge omgevingstemperatuur, de vereiste compactheid, het uitlezen van sensoren zowel op de machine die ik maakte als die van de oven, het programmeren van de machine, het hekwerk rond de machine en de integratie met de werking van de smeltoven. Extra leuk is het dat mijn eindwerk dagelijks gebruikt zal worden en niet in de archieven van de universiteit verdwijnt.”, lacht Anthony.

Lees dit bericht op de website van Metallerie.